Sunday, August 1, 2010

bunyi oh bunyi

bismillahirrahmanirrahim..
dulu bilikku penuh dengan ketenangan,kedamaian dijiwa suma bagai..tapi ia telah direntap dengan angkuhnya sekali 3 minggu lepas.bunyi bising orang bekerja menggerigil batu nak robohkan bangunan nursing tu memang menggegarkan tympanic membrane ku dengan kencang sekali. kuat gile kat bilek gue..kapan mau siap dong?.klo x caye meh datang sini.masa-alah nya pekerja2 nya sangat rajin dan berdedikasi sampai ari sabtu dan ahad dari pagi sampai petang dorang dok layan menggerigil jugak. nasib baik malam pun diorang x gerigil juga kalau x pasti mereka layak mendapat pekerja cemerlang tahun ini..kesemangatan dan sesungguhan meggerigil tu patut diambil iktibar oleh pelajar medic sume ye or amik je dorang masuk medic terus. huu.saya faham mereka ada due date.akhirnya saya hanya mampu berdoa semuga bile siap bangunan tu saya tidak didiagnos mengahadapi conductive hearing loss sudeh.

jadi sebab saya adalah orang kecik yang tidak punye kuasa veto dan superman maka inilah pilihan2 yang boleh dipiliholeh saya dan mereka yang menghadapi masalah yang sama ye.

1.  tutup tingkap bilik.walaupun cara ini hanya dapat membantu sedikit pengurangan bunyi bising itu.namun tindakan ini agak sukar bagi saya juga. kerana saya adalah seorang yang  gemar membuka tingkap semasa dibilik.agar pengudaraan bilik berjalan dengan lancar dan jayanya.tapi untuk ini saya kene tutup tingkap jugalah.

2. lari pi bilik orang lain.or pi stay kat library masa weekdays sampai petang.agak bagus juga,saje je care nak kasi rajin pi lib ye.tp mase weekend kene pandai2 la nak idop.

4. pakai headphone dan pasang lagu kuat kuat .lawan bunyi bising tu.tapi lame kelamaan mesti phening lu punye kelapa and u ll end up ngan tido.hoo.

3. buat pandai je.layanje bunyi bising tu seperti tiada apa2 yang berlaku atau mungkin anggapkan ia adalah intrumental music yang menghiburkan dan mendamaikan hari kita.nak buat yang ni kene ade 'mature defence mechanism' yang mantop.

4. disebabkan mereka mempunyai semangat dan kerajinan malah kesungguhan yang sangat tinggi mengalahkan pelajar medic, maka pihak universiti disarankan amik dorng belajar medic. resign kerja tu jadi pelajar sepenuh masa maka tiada orang akan buat kerja2 tu maka tiada gangguan bunyi bising.haa.amacam.penyelesaian yang tidak masuk akal dah.(saya suspect bunyi bising tu telah menyebabkan sedikit gegaran di otak)

 5. terima je seadanya.anggaplah ia sebagai satu pengajaran dan peringatan supaya ingat penderitaan saudara saudara kita di palestine .mereka di sana dah lali da bunyi bising2 sikit sikit ni.no hal ciput pun.maka kita akan rasa bersyukur dengan sikit je gangguan bunyi bunyi ni.

so, nak pilih yang mane ye.

Allah berfirman:
"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkannya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu-persatu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihi". (Surah An Nahl ayat 18)

Firman Nya lagi dalam Surah An Nahl ayat 114:
"Dan bersyukurlah akan nikmat Allah, jika benar kamu hanya menyembahnya semata-mata".
marilah kita sentiasa bersyukur atas segala nikmat Allah walau sekeciput mana pun,kerana seandainya nikmat yang  sekeciput itu ditarik balik pasti barulah kita sedar akan kepentingannya.Astargfirullah,banyaknya nikmat Allah tidak disyukuri lagi ni.

 wokeylah.chow.wassalam
mensyukuri nikmat persahabatan.
semuanya lebih bererti apabila dihayati~

Wednesday, July 14, 2010

biar

kadang hati berterus simpati
memang sukar untuk dibayangkan apatah lagi untuk melalui
kerana  tabah dan kuat maka Dia telah memilih sang diri

bila suatu ketentuan amat sukar diduga
maka apanya yang pasti ialah redha
kerana iatu kunci utama penyelesai segala
luluh kekusutan tatkala lara

bukan mudah untuk bicara
kerana bukan sang mata yang menyorot merasainya
namun kini bukan lagi masa untuk mengadah
langkah diterus tak akan beralah

ucap salam pada derita
pupuk semangat menghapus kecewa
terkunci lidah tak bermakna kalah
kerana sang petah masih terlupa hargainya
alpa bila kelihatan gah

biar jauh dari kebiasaan
tapi dekat dengan kesabaran
saat masa itu datang
rupanya kamulah yang paling senang.

 -ENT WARD,PPUKM, 8.30AM,MEI 2010,-

semuanya lebih bererti apabila dihayati~

DEMI MATAHARI



video
bismillahirrahmanirrahim...
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

 By the Sun and his (glorious) splendour;
 By the Moon as she follows him;
 By the Day as it shows up (the Sun's) glory;
 By the Night as it conceals it;
 By the Firmament and its (wonderful) structure;
 By the Earth and its (wide) expanse:
 By the Soul, and the proportion and order given to it;
 And its enlightenment as to its wrong and its right;-
 Truly he succeeds that purifies it,
 And he fails that corrupts it!
(as-Sham: 1-10)
That just as the sun and the moon, the day and the night, the earth and the sky, are different from each other and contradictory in their effects and results, so are the good and the evil different front each other and contradictory in their effects and results; they are neither alike in their outward appearance nor can they be alike in their results.

That Allah after giving the human self powers of the body, sense and mind has not left it uninformed in the world, but has instilled into his unconscious by means of a natural inspiration the distinction between good and evil, right and wrong, and the sense of the good to be good and of the evil to be evil.

 jika janji Allah masih tidak cukup untuk menggetarkan rasa di jiwa, maka tiada apa lagi yang mampu


SUBHANALLAH.semuanya lebih bererti apabila dihayati~
Alhamdulillah.

Sunday, May 30, 2010

kerana inilah

pandangan ku jauh menangkap sisip wajah kabur itu..
dengan beg masih ditepi digenggam erat
tapak kaki dirapat
masih teguh memandang sang kelibat
begitulah. hanya sekadar mengira waktu
sementara menghitung minit sebelum berlalu untuk sesuatu

tanpa sedar
suatu kebingitan menggegar gegendang condong lantas menggongcang tulang2 kecil dan akhir ke temporal lobeku 
nasib aku masih sihat tanpa penuh tempelan di salur pembawa cecair nikmat hidup
mata ku kalih pada kebingitan itu
ia seolah memperingatiku akan apa yang bakal lalui 
suatu pengharapan muncul yang tidak pernah putus walau seketika
 kulihat resah pada sang wajah

angan ku kembali jauh melayang
 memikir segenap masa mendatang
 kuasa Allah maha hebat segala
 mengaturkan terbaik buatku tanpa cela

kerana inilah tarbiyah terbaik
bagi seorng insan yang masih celik
pengorbanan yang tidak kenal erti jerih
namun bisa peroleh indah dalam ruang lemah dan letih
tercantas resah terlupa segala getir

kerana  inilah tarbiyah  terbaik
 buat diri dan mereka yang rela hayati
 dalam suatu peluang yang tidak terzahir
menanti sang sedar selongkar sendiri
barulah terpasak takkan lari..

  OGAC,PPUKM,APRIL 2010

P/S kadang2 ayat aku sendiri pun aku susah nak paham. walaweh.chow.wassalam



Monday, May 10, 2010

IBU KAU ILHAMKU

bismillahirrahmanirrahim..
sebenarnye memang tak sabar gile nak buat entry ni.aku rasa inilah pertama kali aku buat dua entry dalam satu jarak yang dekat.sebelum ni  macam setahun sekali.macam eh.ini hanya macam.

''ku ingin kau jadi wanita mulia......''-ringtone mak aku berbunyi.ak sure mak  x ubah ringtone ni selagi xde orang buatkan untuk die.
''hello..assalamualaikum mak..''
''waalaikumussalam..haa adik.''
''hehehe ..ngah buat ape mak??''
''takdelah tengah siap nak pegi program keluarga sakinah kat ulu choh''
''oooooooo............hehe. urm..Mak Selamat hari Ibu!!!!!!!!!!!!!!!!! hihi''
''oooh..terima kasihhhh bebeh dik......
kami gelak sama-sama..
perbualan bersambung..........

since kecik kecik,mak aku memang adalah the most best person ever yang sentiasa akan menjadi pengurus peribadi anaknya yang tak terurus ni. Aku paling ingat dan x leh lupa lah..sejak kali pertama aku terlibat dengan bende2 alah pertandingan di sekolah yang semua memerlukan standing in front of audients with high confident level , semuanya mak aku lah yang jadi 1st liner sebelum cikgu. masa darjah 2, kali pertama masuk pertandingan bercerita, pertandingan ni aku rasa tujuan utama adalah untuk mencari wakil pertandingan bercerita peringkat sekolah dan seterusnya.

jadi macam mane entah aku boleh masuk dan cerita  yang ak bawak tu mak aku yang tuliskan sepenuhnya..cerita 'SANG SEMUT DAN BELALANG'..pernah dengar?cerita ini banyak pengajaran.cerita ni memang  historical betullah buat aku.dari jalan cerita sampai suara semut dan belalang bercakap tu pun jadi sejibik dengan suara akul.ini semua adalah hasil jalan cerita dan latihan yang mantoop dari mak pluss nenek sekali.memang benar nenek aku pon join tolong buatkan dan beri latihan intensif .latih tubi.kehkehkeh.natijahnya aku menang pertandingan tu...dan mulalah cikgu suruh buat persembahan kat perhimpunan sekolah..malah sampai sorang cikgu music sepatutnya ajar music masa tu suh  buat persembahan bercerita tu sekali lagi masa kat dalam kelas.memang hebat penangan mak aku.sejak ari tu aku mula masuk pertandingan pertandingan bercerita peringkat sekolah, zon..etc.

sama juga pertandingan melukis..mewarna.menang untuk kategori tahap satu.lukisan dipertontonkan di board susur gajah sekolah ala ala geleri konon.darjah 6 aku masuk pertandingan lukis peringkat daerah.tapi x menangla dpat no 5 atau 6 kot.biasalah tangan pengkor.semuanya ni hasil betapa supportive nye mak dan jugak ayah yang akan bawak kitorang pi pertandingan kat mane2 la kalau berkesempatan walaupun pertandingan mewarna kat UTM sempena hari konvo kitorang (kakak dan aku) x menang sebab ramai budak2 pakai kaler krayon hebat2 kami hanya kaler kayu.tapi yang nak cite disini betapa supportive nya mak aku ni tak leh handle.walaupun mak tak belajar tinggi atas kesempitan hidup dulu.tapi mak tetap the best ever n forever.

satu hari masa darjah dua juga,cikgu suruh  buat persembahan untuk perhimpunan sekolah.if not mistaken setiap kelas mesti kena hantar wakil buat persembahan setiap minggu.langsungnya aku dipilih ,maka mak aku jugak lagi tolong buatkan aku satu sajak..sajak ni walaupun pendek khas untuk kanak2 darjah dua, simple dan mungkin biasa je namun ia sangat bererti buat aku. dan hingga saat ini aku masih ingat sajaknya dah hampir14 tahun dan akan terus ingat sampai bila bila insyaAllah.

 sebenarnya aku terkilan..sebab x dapat deklamasikan sajak tu sampai ari ni kat tapak perhimpunan tu..cikgu tangguh tangguh sampai aku naik tahun dan akhirnya sampai masuk sekolah menengah.maka aku deklamasikan kat sini je la.. tajuknya: 'RESEPI KEJAYAAN' ,pendek cetotet let je,

sekilo kerajinan..
 sekilo usaha..
 diadun..dipadukan..
 menjadi keyakinan...
 ditambah dengan keimanan..
diserikan dengan ketakwaan..
 terap dan bentukkan..
 menjadi nilai-nilai wawasan...
hidangkanlah sajikanlah..
kepada anak anak watan..
 kelazatan kenikmatan..
 itulah yang dijanjikan!..



penuh tersirat maksud sajak ni pada aku..terima kasih mak..selama ini menjadi vertebrae tegar anakmu ini..
akan ku jadi pula vertebrae itu untuk menampungmu kelak..
ya..tiada siapa boleh menandingi mu setelah Allah dan Rasulullah..

SELAMAT HARI IBU!
buat Che hanum bt Abd latiff

mak
sekian
 wassalam
 chow

p/s: kalau aku pi balik sekolah rendah pekan nanas tu aku nak berdiri atas perhimpunan (kalau masih tak roboh) nak deklamasi sajak tu balik.sorang2 pun sorang2 la.terkilan punye pasal.

Sunday, May 9, 2010

telah mula

bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah.

hanya Allah maha mengetahui.aku memang x pandai nak express  feeling directly to them.i'm worry to break their hearts and worsen it even more.but i d' care all of u guys.and i really understand the situation.The journey is not finished yet, its just gone through a hard-hurt phase in order  to make the engine even stronger before it begins to speed up again.'Allah burdens not a person beyond his scope'-(Al-baqarah-286)

telah seminggu mula class.
hari pertama melangkah tahun 4,rasa macam da besar pulak..diam x diam dah hampir empat tahun aku dalam dunia perubatan ini.rasa macam semalam baru habis oreintasi 3k 1st year yang tema utama adalah larian macam nak lempang.

---------------------------------------*****************----------------------------------------
pulang dari rumah, dalam teksi pakcik teksi tanya:

'da berapa lama dah belajar?'
'urm..iAllah besok start sem baru tahun keempat pakcik'.(macam x menjawab soalan)
'ooo..dah tinggal lagi setahun lebih je laye.'
'haah.insyaAllah'.-jawab sopan.teror pakcikni.

berbual2 orang matang.
sebelum turun.

'urm belajar baik baik ye nak.semoga berjaya.'
'insyaAllah pakcik.terima kasih.semuga selamat semua'(pakcik ni baru kematian anak saudara berusia 23tahun atas sebab penyakit y tidak diketahui)


dalam otak bergelumang..haah da lebih separuh aku soaked in medical life ni..dah nak jadi doctor da..akan menyelamatkan nyawa orang tak lama lagi ni.to heal or to kill?

pantas seih masa berlalu....
dapat posting TRIAD-otorhinolaryngology(ENT),ophtalmology, anaesthesiology.hari pertama,
buku tiada,langsung blurr.lecture 1st epistaxis.clinic tiada patient.pelik.maka belajar physical examination for ears
----------------------------------------*****************----------------------------------------------
A student (she just finished her med school) from Dubai. but she is an iraqian.she 's doing her attachment in  our hospital,particularly in ENT department ,and more specifically she's joining our group.We become  friends.she keeps saying thanks to me for helping her alot here.she never learnt  ENT clinically there.bukan ape,tapi aku memang  rasa empathy lagi2 saudara seIslam and try to put my self in her shoes,mesti horrible.alone and knows nothing.Dengan language barrier nya lagi.lagipun mengenali seseorang yang lain dari ruang lingkup kita sesuatu yang menarik.boleh share macam2.boleh bantu kembangkan otak aku sikit.manalah tau satu ari aku pi dubai ker. adelah orang nak bagi tumpang rumah.hihi.Her name is Marwa .yes like from safa to marwa she said.she never been there after all .

she 's pretty, unfortunately she already married for almost 2 months (act fortunately) with an Iraqian who works as dentist and as lecturer in USIM as well.She said  learning system in Malaysia is more organized than theirs and she really loves Malaysian.she said we are very nice,she only talks with her close friends in Dubai.Here we are very generous.we smile anywhere (appropriately)and with everybody.kembang kempisan aku.Isaac kata we are 1 Malaysia.hoho.
-------------------------------------****************-------------------------------------
 ak pun ade bace gempar gempur berita dari sini yang ramai Housemen UKM dan UM pi lari berkhidmat kat singapore dan komen jawapan sincere(mungkin) dari sini.and I d read all the comments.Personal thought,initially ak rasa memang x patut jugak tindakan ini.Nevertheless, 2nd thought i think that ll be an 'eye opener' to some related person and society.Hopefully something good or at least better will happen after this.

-------------------------------------****************------------------------------------------------
setahu aku, posting aku kali ini tiada student perempuan melayu yang sama dengan posting aku masa 3rd year.lelaki melayu pun tiada.cuma beberapa rakan chinese.tapi x apalah inilah peluang untuk merapatkan lagi ukhwah dengan rakan rakan lain.buleh kate sejak dari 3rd yer setiap kali masuk sem baru ak akan renovate bilik aku.kali ini ubah lagi sekali.ubah citarasa.sem baru.timbulkan semangat baru.aku rasa yang ini..sangat aku suke.yeah.alhamdulillah.terima kasih korang yer temankan semalam.meh2 datang bilik.(perempuan sahaja)
 ade beberapa perkara non academic sedang menunggu aku sekarang.ak berazam mahu kurang kan activiti non-academic aku tahun ni.tapi macam dah banyak la jugak.ape2 tunggu je lah.aku paling gile x sabar dengan penghasilan buku tu.dah lame da ni.buku ape tu??haaaa.jeng jeng jeng.tungguuuu.

kali ni study group merely dengan XX. XY tanya..no no..kami nak sume perempuan la..pro nye..senang, xpayah proper attire.go go go girls! kehlah.. sume tentang diri aku.nyampah dah orang baca(kalau ade orang baca pon la).

 p/s:umai dah ajar care nak potong perkataan tu ,eg: saya mahu makan basikal karipap.
      memang jakunis bin lakunis betol la aku ni.rupanya pi ubah dekat setting.aiiyoo.
     :nanti aku amik gambar kawan Iraqian masuk disini buat kenangan terindah.

okelah.sekian.wassalam.chow






Tuesday, April 27, 2010

untitled

bismillahirrahmanirrahim


iyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarhhhhh!


bagi regang sikit trapezius dan latissimus dorsi muslce ak..eerk.


akhirnya..dan akhirnya,tamatlah riwayat sang degil.huh.ak baru je habis.berpeluh bermandikan keringat menghempas pulas menjawab soaln O&G semalam.agak gusar juga.peluang kedua kadang kadang agak memedihkan namun cukup memberi makna,hikmah dan nilai tambah(nilai tambah??ak pun x paham maksud ni) insyaAllah.kita berusaha sahaja sebaik,semampu mungkin,walau mungkin belum lagi mencukupi.kini bertawakal kepada Allah.semuga dipermudahkan segala jalan yang terbaik dunia dan akhirat untuk aku dan rakan rakan.amin.

lame juga tidak mengupdate blog.macam la busy gile.diam x diam da hampir 3 tahun juga blog aku ini.dari 2008-2010.tapi boleh dikira berapa buah/helai entry yang ade,xmenarik sungguh.ke aku memang seorang yang 'secretive'?itu mungkin betul.aku agak perahsia juga.

tapi yang penting masa baru buat blog, ak memang berniat hanya akan menulis bila kene masa yang tepat, ade feel, tidak mahu membebankan diri dan menjadikan ia sesuatu yang sangat heavy untuk aku.sebab itulalah temanya 'sukasukiku'.

dan blog ini..mungkin tidak begitu ilmiah atau berinformasi kerana ia sekadar sukasukiku.peringatan awal kepada orang yang tersesat menengok blog ini tidak boleh mengharap yang best2.blog ini tidak mempunyai format yang rigid.semua cincai kira.mungkin juga suatu ekspresi.mungkin,itu hanya mungkin.

namun aku lebih gemar menulis berkaitan perkara yang berlaku disekeliling aku.dari pengalaman seciput ini.i learnt from every single- simple-trivial-niglected things happens around myself,I learn from people around me and yet so many things to learn still.Life ll be so interesting if i appreciate every moment of it,anything happens with reason.-'semuanya lebih bererti apabila dihayati'.ya semuanya.the very slow motion-last lyric of 'Alhamdulillah' song by too phat,i love that song so much.

pulang dari midvalley ,keluar bersama sahabat2ku sebelum kehabisan cuti yang bersisa ini.bawa pulang buku yang memang nak baca sangat,buku peminat aku,eh aku peminat buku tu,'Life is an Open Secret' by zabrina abu bakar. A simple-relaxed writing style motivation book based on writer's own experiences.This is her second book i bought. The other one is a novel-'Kite Runner',by Khaled Hossein.Im not sure the greatness of this book.I just heard from strangers about it.let me read it first.oh tapi rupanya sudah ade movie tentang cerita ini.nanti ak nak carik lah.





Satu lagi, aku memang belum pernah lagi membuat mana mana link tentang kehadiran blog ini hingga saat ini.samada di facebook/ym or apa2.mungkin kalau ada pun secara indirect.kalau link2 antara blog tu ak xpe je.biarkan.aku lebih senang begitu.mungkin belum tiba masanya.biasalah blog tak best.x syok r bagitau orang yek.eh kenapa aku bagitau benda ni.macam ngek.

okelah aku mahu pulang ke rumah esok ,menikmati cuti berapa kerat ini.apa2 calling2(ni macam ayat budak2 sekarang yang macam nak lempang langsung tiada kaitan).

sekian ,sekadar sukasukiku.wassalam.chow.


nota su-kakiku:
-mungkin aku akan menggunakan kata ganti nama 'aku' lepas ni.macam best dan telus.tapi ini hanya mungkin.
-penat mencari jalan bagaimana nak cancelkan perkataan seperti ia salah tulis.tapi tidak ketemu lagi.aku memng jakun betol dengan benda2 ni.

Saturday, April 3, 2010

Ubah



semakin hari ..semakin berubah


fizikal, usia dan juga kematangan.yang ketiga tu belum pasti.

bagaimanakah kesudahannya kehidupan kita ini...

amat sukar diramal.tahun demi tahun berlalu..pergi begitu shaja?apakah yang menentukan sebenarnya..

selalu saya terfikir..


perubahan manusia mengikut zaman yang dilaluinya.bagaimana sikap, cara berfikir. cara tindakan .cara berbual.cara berpakaian dan sebagainya.

saya ingin mengutarakan pendapat tentang perubahan perubahan manusia dan perkara yang mempengaruhi mereka sejajar mengikut zamannya.macam
cross sectional study pulak rasanya.



1. zaman tadika

zaman yang penuh warna warni..mereka lebih kurang sama sahaja, perbezaan tidak begitu ketara kerana masing masing masih tidak matang dan tidak memikirkan isu yang besar lagi.ahhh..indah sungguh zaman ini.janji ada botol air yang berwarna warni dan kotak pensil yang menghasilkan bunyi keletung keleting


2.zaman sekolah rendah.

dipengaruhi ibu bapa dan jawatan yang dipegang di sekolah.masa time ni skema skema lagi.baju pun asik kena kotor sahaja.rasa dah jaga baik dah.tapi balik sekolah mesti ada terkena samballah.macam macam.kalau jadi pengawas maka akan menjadi pelajar harapan.pasti sekema sekali.senang cerita 'the perfect prefect' lah.


3.zaman menengah rendah..


haa.. time ni banyak dipengaruhi kawan kawan .baru mengenal usia remaja la katakan.lebih lebih yang duduk asrama.ada yang mula berjinak jinak suka orang tulah inilah.ada yang bercinta monkey.dalam satu sekolah mesti ada satu geng yang agak menonjol saat itu.mesti punyalah.kadang kadang siap ada nama.geng yang digeruni oleh setip makhluk bumi.haha.ada yang suka habis ikut trend sekolah terbaru masa tu.siapa yang paling up to date dengan trend terbaru memang paling hebatlah.haish.


4.zaman menengah atas.

macam konon sudah matang sikit.tidak mudah terpengaruh sangat.masing masing yang lelaki mahu jadi 'akulah leleki paling macho di alaf ini'.haha.yang perempuan malu malu dan mula bergaya dewasa.yerke.ada yang sangt focus pada pelajaran nak score spm nih beb!jangan kacau!


5. zaman matrikulasi./foundation seumpama dengannya

kalau dimatrik.memang tidak boleh dinafikan.semacam ada satu kehidupan sendiri yang tidak boleh disamakan dengan zaman lain. mungkin sebab semua satu tahun yang sama dalam satu kawasan yang dikelilingi kawan kawan yang satu umur.tidak ada senior.never know what happened outside there.huu.kawan kawan semua datang dari pelabagai latar belakang dengan pelbagai gaya dan perangai.cara berfikir dan berperlakuan dan berpakaian banyak dipengaruhi oleh kawan.lebih2 satu praktikum.maklumlah baru mengenal dunia luar yang tidak perlu beruniform pergi belajar.macam macam gaya lah keluar.


6. zaman universiti

zaman yang tengah saya hadapai sekarang.apa yang boleh saya simpulkan zaman ini ye.dari alam matrik yang agak lebar.scope menjadi lebih kecil sedikit ,lebih close kerana di'close'kan oleh rakan rakan satu course.maka lebih mengenali antara satu sama lain.masa time ini.amat amatlah dipengaruhi oleh rakan yang hampir dengan kita.peluang melibatkan aktiviti itu ini semakin terbuka luas kerana persaingan dalam satu course tidak lah terlalu banyak jika dibandingkan semasa matrik dulu.cume terpulang kepada kita mahu atau tidak.juga corak kehidupan banyak dipengaruhi oleh faktor sekeliling contohnya golongan (lelaki n perempuan)yang ada dalam satu course itu,faktor course yang diambil,keadaan universiti yang dipilih,dan faktor diri sendiri yang menentukan.banyak rakan rakan lama saya yang telah berubah banyak di zaman ini.huurrm..


7.tahun tahun akhir universiti

banyak lebih rapat dengan rakan yang paling rapat dan semakin menghampiri haluan sendiri.ada yang dah bertunang. berkahwin mungkin juga dah ada.strees sedikit menghadapi peperiksaan akhir yang amat penting disamping ada yang busy menyiapkan tesis masing masing.haa baru kelam kabut semua.terfikir bersediakah aku mahu bekerja.

8.alam perkerjaan

saya belum menempuhinyaa tapi saya cuba.pada saat ini.keluargalah orang yang paling hampir dengan kita.kenangan silam di zaman u sentiasa kukuh dalam ingatan. rakan rakan masing masing bekerja di tempat kampung halaman masing masing.bukan halaman rumah.waktu reunion barulah berjumpa kembali. masing masing ada haluan sendiri.berjumpa kawan baru di alam pekerjaan yang tidak sama langsung dengan alam belajar.bergaul dengan orang yang lebih dewasa .kenelah ikut rentaknya.cara bercakap dan isu perbualan jauh berbeza di zaman u dulu.tajuk perbincangan jauh lebih bersifat global.bersifat kenegaraan walaupun bukanlah berubah apa sangat walaupun asik berbual menganainya dari hari ke hari.heee. cara menilai sesuatu juga agak berubah.stress kerja.baru sedar bekerja ini tidaklah sebest mana.tanggungjawab mula menggunung.semua tanggung sendiri lah beb.who cares?.hee.lebih pulak.
apapun nasib baik keluarga ada di samping.hujung bulan dapt gaji.yeah,bolehlah belanja emak ayah, adik,anak bini,atuk, nenek,nenek sedara..blabla.


9.alam rumahtangga

zaman ni lagilah.tida pengalaman.apa yang paling penting dan utama adalah keluarga.family come first.and always the first selagi perasaan itu tidak pudar.insyaAllah.isu perbincangan lebih menjurus kepada isu anak2 isteri2 suami2.tanggungjawab makin besar dan malah besarlagi.besar punya.

-------------------------------*****************------------------------------------------


1.semakin pantas masa berlalu.sehingga hampir kita tidak menyedarinya bahawa kita sudah semakin menghampiri kematian.semakin dewasa rupanya.namun adakah kematangan usia sepadan dengan kematangan pemikiran kita.?


2. barulah perasan berapa banyak sangatlah masa kita bersama keluarga kita ye.sudahkah kita menelefon keluarga kita dirumah bertanya khabar?tahukah kita keluarga kita amat merindui kita dan amat berharap pada kita. walaupun tidak meluahkan.walaupun ada diantara kita dikelilingi adik beradik yang berjaya2 sudah.harapan ibu bapa tidak pernah pudar.

3.kita sentiasa berubah kerana orang sekeling.bilalah kita mahu berubah kerana kita perlu berubah kearah perubahan yang memang perlu.jangan salahkan suasana yang mengubah kita.jangan biarkan suasana mengubah dan membentuk kita.kita yang perlu membentuk suasana.arghhh susahnya kan..tanpa perubahan kita tidak akan kemana.hari ini mestilah lebih baik dari semalam dan esok mestilah lebih baik dari hari ini.mudah bukan.ya mudah untuk dikatakan ,namun sukar gile mahu melaksanakan.


sebab itu perubahan memerlukan pengorbanan.



namun....


adakah kita mahu berubah seorang.bagaimana dengan orang tersayang disekeliling kita?


hmmm.......


saya sudah putus idea.korang fikirkanlah sendiri ye.


'lu pikirlah sendiri'.


chow~.wassalam.

Friday, April 2, 2010

lempang

bismillahirrahmanirrahim

entah kenapa malam ni..


rasa mahu menangis....


rasa sayu..


rasa 'inferior complexity'


kenapa tidak sekuat 'selalu'..


rasa macam nak lempang



entah aku memang suke cakap macam nak lempang walaupun perasaan nak lempang aku tidak ade pon..



die macam satu ayat penyedap bahasa. tiba2 cakap pasal bahasa ni.macam name buku bahasa yang tengah ak dan editor2 aku usahakan ni. waduh..ramai yang tengah study tuk jadi specialist pulak sekarang ni.(pahampaham jelah).bak kata orang jangan cakap perkara yang negatif. so fikir yang positif je. yang rasa negatif terbalikkan jadi positif .kan jadi suatu yang membina gitu.penterjemahana untuk bahasa tamil.memang kene insan yang india sahaja buat. sebabnya kamus tu mula dalam bahasa tamil.waa manala aku dan kawan2 selain india tahu. memang totally depend on them (indian).



uuuuuu..rs nak lempang balik..



mase hari tu.ala masa haritu lah ada aku tulis 'suke' macam nak lempang..



ade orang tanya kenapa macam nak lempang..jadi aku macam nak lempang dia.haha..xdelah aku memang tidak ade niat disebalik batu pun nak lempang siapa siapa. sebabnya aku dah dapat clerk patient untuk CWR besok.so x yah pi ward malam ni.jadi tidak payah lempang siapa2. haa sebenarnya tiada kaitan pun ayat aku ini. sebab tiba 2 aku teringat.aku ni mmg suke benar mngarut tidak tentu hala. eh macam severe je ayat ni.macam nak lempang.haa. lempang lagi.



sebelum aku mula lempang semua orang. baik aku lempang muka aku dulu. bia aku sedar dari mengarut ni.

note kecik:

1.buat entry ni last 3 week,tp malas nak post sebab setiap kali nk post je macam nk lempang,setiap kali nak lempang je macam nak post.hai.

2.lama da x update blog.macam nak lempang.

3.tiba2 pulak guna ganti diri 'aku'.betol ke aku ni.urm............macam nak.....stop sekarang.

Friday, February 26, 2010

'INSAN' ITU



terharunya aku..



ade 'insan' yang sangat sayang pada aku...



aku tidak pernah jumpa 'insan' itu pon.



tp aku tau 'insan' itu memang sayang betol pada aku. pada kamu semua juga.iya..percayalah



sangat beruntung rupanya aku.'insan' itu sangat menyangi aku melebihi dirinya. sehingga keakhir hayatnya pun , disaat saat genting itu pun masih risaukan aku.



tapi selalu aku tidak perasan itu.



acapkali aku ambil tidak endah dengan nasihat, ajaran, segala perbuatan mulianya.



sebab aku sangat sibuk mengejar apa yang ada didepan mata aku.

kata sahaja mencintai 'insan' itu, namu seringkali je ingkar..



kata orang tak kenal maka tak cinta



jadi aku mula cuba untuk mengenalinya,

bila aku hayati setiap ajaran,tingkah lakunya, segala percakapannya, tidak pernah ada satu pun yang sia sia.


pernah aku terfikir alangkah bestnya sekiranya insan itu ada sekarang ini.

pasti aman bahagia, pasti mudah aku merujuk segala kemaslahatanku, eeii bestnya.mesti idola manusia bukan pada penyanyi2 yang konon hebat itu lagi.atau mungkin bestnya kalau aku berada pada zaman insan itu.dapat berjumpanya.pasti segalanya mudah.


namun aku tidak boleh berfikir sedemikian

kerana aku tidak tahu mungkin jika aku berada di zamannya ak pula termasuk dalam golongan yang menentang?nauzubillah. jadi aku perlu bersyukur aku berada di zaman ini.aku tetap umatnya.malah telah dijanjikan aku dan kamu-kamu adalah insan yang paling bertuah berbanding mereka yang telah berjumpanya.

insan itu telah menigalkan bekalan yang amat bernilai buat aku dan kamu.

aku sangat rindu pada insan itu.. aku sangat berharap dapat berjumpa dengannya pada suatu hari yang ditentukan nanti.walaupun aku sangat sedar siapalah aku.malunyaaa.nak tulis ni pun malu jugak sebenarnya.rasa tidak layak.tapi aku teringat 'insan' itu pernah bersabda:


''sampaikanlah ajaranku walau satu ayat''


kata seseorang sahabatku, sampaikanlah mengikut kapaciti masing masing.dengan apa yang termampu.tiada orang sempurna.setiap orang ada potential masing2.asal kita bersatu.pasti mudah segalanya.


'insan' itu pun ada berpesan pada detik akhir sebelum ia pergi kepada kekasih yang Maha Agung, bahawa


"peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu."


mungkin juga aku juga termasuk antara orang yang lemah itu.

aku tidak akan putus asa.setiap sesuatu ada permulaannya.aku kena kuat untuk menempuhnya.ya aku mahu jadi kuat!tolonglah aku ye.



aku ingin sekali melihat wajah tenang 'insan' itu pada suatu hari yang ditentukan nanti.

namun segalanya bergantung pada diriku didunia ni dan redaNYA.



urrm..siapa insan yang menyangi aku dan kamu yang aku maksudkan itu..

kamu pun pasti tahu siapa 'insan' itukan.


'insan' itulah ''Muhammad Rasullullah''


rasullullah bersabda dalam khutbah terakhirnya:

"Ku wariskan dua perkara pada kalian, Al Quran dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."

cintailah Rasulullah kerana cintai Baginda beerti cinta kepada ILahi.wallahualam


~SALAM MAULIDURRASUL 1431 h~



p/s :maaf atas segala kekurangan dlm penulisan, yang baik hanyalah dari Allah,y kurang adalah dari kelemahan saya sendiri.

Thursday, February 25, 2010

telur dan pembayangnya

bismillahirrahmanirrahim..

saya ada terbaca satu cerita ringkas ini dalam majalah solusi;nak share.lebih kurng ginilah citenya tp sy edit siket.

Mat dan Mut adalah 2 orang kawan baik punye.dorang pergi ke kedai runcit yang yang menjual telur.mase si Mat sedang milih telur ni,tiba tiba terpikir nak menguji kebijaksanaan si kawannya itu.Diam -diam dia ambil telur dan menggengamnya dalam tangan elok-elok.

mat :: kalau ko bijak bro, cube teka apa yang ada dalam tangan aku ni?
mut :: cube ko bagi aku bayangan sikit..
mat :: bende ni bentuknya macam telur
mut :: lagi?
mat: :: warne die macam telur
mut :: lagi..lagi
mat :: eeiii..ko ni x cukup cukup lagi ke? okelah kalau dimasak rasenya seperti telur.keadaan biasa dia cair tapi kalau panaskan dia jadi pepejal.hah mendalam dah.pedier??
mut :: hurrm..tolong bagi sikiit je pembayang lagi yang lagik hampir...hee
mat :: Hadoiai ko ni aku ketuk kang..dalam dia ade cecair warne putih ynag mengelilingi warne kuning!

lame gak si Mut ni pikir dan..

mut :: haaa...aku tau..aku tau..! dia sejenis kuih!!
mat :: huuik?..no no no..da.malaih do laye mu.=(

mat bukak genggamannya.ya..hanya sebuji TELUR! ..apalagi korang expect?

moral of the story:
haa cepat teka ape?
haa manusia ni selalu menjadi ''buta" dengan apa yang terlalu hampir dengan dirinya.orang yang paling hampir selalu dipinggirkan tapi bila orang tu sudah tiada, baru terasa kehilangannya.yup kerap kali sesuatu tu tidak dapat dilihat bukan sebab terlalu jauh, tetapi sebab terlalu dekat..huh.confirm rabun dekat!

okelah ,think about it~chow~
wassalam.


hai..si telur pon mau jadi pandai pegi kelas.comel betol sebijik-sibijik.ha kita mau jadi apa kalau xdtg kelas?telur?

p/s:

  1. harga telur da naik kan sekarang?ke da lama naik?
  2. banyak banyak bahagian ayam, bahagian mana yang tidak dipanggil ayam??haa,teka2.yang da tau jangan jawab.

Sunday, February 21, 2010

HARI SPECIAL!


bismillahirrahmanirrahim,....


kejap..kejap..

kejap je...



tahu besok exam..



nak..megucapkan sesuatu pada jiwa sendiri je kejap.hari ini hari special..

SELAMAT HARI JADI/LAHIR//MATANG/TUA/bangka dan sewaktu dengan nya buat diriku!


yang ke tuuuut..



betul tu..


wish to change from 'nobody' to 'somebody' in this new chapter of life..



''And Allah has created you and then He will cause you to die; and of you there are some who are sent back to senility, so that they know nothing after having known (much). Truly! Allah is All-Knowing, All-Powerful.'' ( سورة النحل , An-Nahl, Chapter #16, Verse #70)


-Dan Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada); kemudian Dia menyempurnakan tempoh umur kamu; (maka ada di antara kamu yang disegerakan matinya) dan ada pula di antara kamu yang dikembalikannya kepada peringkat umur yang lemah (peringkat tua kebudak-budakan), sehingga menjadilah dia tidak ingat akan sesuatu yang telah diketahuinya; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa.


Allah bagi masa lagi ni weh..

grab it..don't loose it anymore..

thanks to Allah for the gifts of these wonderful 22 years of life..


terus jalan tengok depan

pandang kiri kanan amik barang yang tertinggal je..


kadang kadang lari sebab itu hobi.=p


wassalam

nah cake..nyum.nyum..gambar tiruan pun jadilah.konon2 umur satu tahun la.haa..yang kecik tu korang ambil.yang besar tu saya punye.=)hoho.



p/s-ucapan buat diri dan kawan2,all the best for tomorrow.tomorrow never die.people je maybe die tengok soalan esok.semuga kita berjaya dengan jayanya! amin.


Friday, February 12, 2010

rotan

bismillahirrahmanirrahim..

ade satu cerita..


di sebuah kampung tinggallah seorang budak lelaki bersama ibu ayahnya berserta kakak kakaknya.budak kecil lelaki ini,memang budak la.




namun ,pada suatu hari si budak yang masih hingusan ini telah melakukan satu kesalahan.biasalah kanak kanak main itulah main inilah.tapi penulis x sure kesalahannya apa,sebab dah long long time ago.tapi kali ini agak besar sikit kesalahannya.



maka si ayahnya yang cool telah memarahinya.sebenarnya mahu menggertak sahaja.



si budak kecil itu sangat takut..kerana ayahnya tidak pernah memarahinya sebelum ini...


ayah nya memegang rotan konon-konon action mahu merotan anaknya itu.si budak itu pun menangis teresak esak....betol betol menyesal la kononnya.si kakak-kakaknya dan emaknya juga berada di situ..hanya menyaksikan adegan itu.sama sama mahu mengiyakan bahawa tindakan budak kecil itu memang salah dan memang perlu mendapat hukuman.(hanya gertakan)..


si budak itu terus menangis mengangis dan menangis lagi..



dalam situasi yang genting itu..cuak punya pasallah. tiba-tiba si budak kecil itu bersuara..mahu memohon maaf kepada ayahnya atas perbuatannya..dan sekaligus mengelakkannya dari kena rotan.



si anak berkata sambil teresak-esak: ayah..''ayah,kita tak buat lagi... kita maafkan ayah..kita maafkan ayah..."


errk..


si kakak, dan emak budak kecil itu terkejut la..apataaah lagi si ayahnya..



adakah patut sudahlah buat salah , budak kecil itu pula yang nak bagi maaf..haha..lawak sungguh budak kecil itu..



namun si budak kecil itu tidak mahu mengalah..dan berkata berulang ulang kali.
supaya dirinya dimaafkan dan tidak dirotan..



"kita maafkan ayah.".kita maafkan ayah..".dengan penuh pengharapan sambil menangis



ishk budak kecik itu memang betol2 tak realize kesalahan ayatnya itu.



dalam muka serius itu..ayahnya semakin tidak tahan mahu gelak..si emak dan kakak2nya sudah berlari- lari kecil masuk kedalam bilik terkekehkekeh ketawa kerana tidak tahanpunya pasal melihat adik bungsunya yang seorang itu.



akhirnya si ayah memaafkan saja anak nya itu.tak jadi kena rotan.selamatlah budak kecil itu.dalam hati budak itu bersorak keriangan...agaknyalah.


ini kisah benar.tiada yang benar melainkan yang benar benar sahaja.
budak itu sekarang sudah besar.sudah 17 tahun. didedikasi kepada budak itu.supaya kamu menjadi lebih matang sematang peningkatan usiamu.the same goes to orang yang menulis ini.


Learn as much as you can while you are young, since life becomes too busy later.

~Dana Stewart Scott



reflection:



1.jangan menjadi degil..nanti kena rotan



2.jangan malu atau segan untuk memohon maaf dan mengaku kesalahan diri sendiri.mungkin anda akan bernasib baik seperti kes di atas.namun jangan tiru aksi di atas takut nanti sebaliknya pula yang berlaku.



3. pastikan ayat anda tidak terbalik balik semasa bercakap.rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka dahulu jika khuatir.jika tidak berdiam diri sahaja.



ape punya moral of the story daa...


anyway,


“Learn the past, watch the present, and create the future.”



~sekadar sukasukiku~

Tuesday, January 26, 2010

lawak dalam keseriusan

bismillahirrahmanirrahim..

ade satu cerita kelakar.serius. lawak tidak disengajakan untuk hari ni.tadi ada teaching dengan registra (doktor).lepas habis beberapa patients pi buat short cases, doctor bawak kami ke HDW (High Dependency Unit).

lalu doctor pun panggillah seorang ahli group kami ni untuk perform respiratory system examintation(sistem pernafasan)..agak kecuakan jugak kot diwaktu itu.saya nampak kawan saya tu betul2kan jam.okelah fine.sampai part count pusle rate tiba-tiba doctor tegur..

''urm...__(identiti dirahsiakan)___kamu pakai jam terbalik ker??''

kami semua serbu tengok jam kawan kami itu....
berterabur semua gelak sakan time tu..terbalik nombor 12 kebawah..kihkihkih

''ops...oh..saya pinjam jam kawan saya ni xbawak jam pulak.xperasan tadi'',

lebih kurang gitu la jawab die dengan muka sememeh.macam nak belasah.. Haha.. entah entah patient tu pun turun menyertai kegelakkan tersebut.ishkk..lawak lawak.

yang menjadi masalahnya muke die confident gile je count pulse patient tu..tanpa rasa kelainan waktu pada jam tersebut.rasanya die dah perasan jam tu terbalik .tapi telah tidak mengendahkannya sebab nak guna jarum saat je.

hai...sajaje nak menarik perhatian ea.lawak paling bermakna untuk petang ni.huhu..kalau rasa tidak kelakar tidak mengapapun.kerana ini bukanlah raja lawak.sekadar kalau mahu relax relax minda. yang penting terus banyakkkan practise history taking,Physical examination dan mantapkan knowledge.tidak lupa doa dan tawakkal.semoga dipermudahkan observe long case minggu depan buat y terlibat.amin.

saya saja usik lepas kelas-''ni mesti selalu pakai jam digital power rangers nie.kehkeh''.

cerita ini tidak berniat mensabotaj mana mana pihak samaada yang hidup mahupun yang mati.acewah.
~sekadar sukasukiku~
salam.

Wednesday, January 13, 2010

suatu

nampak relax...

dalam hati siapa yang tahu..

******************

terfikir..

sesuatu dari Allah mungkin adakah suatu ujian untuk menguji hambanya,

atau mungkin satu peringatan pada diri..

maafkan aku Ya Allah..

Sunday, January 10, 2010

EDISI KHAS

bismillahirrahmanirrahim...
segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam ..
yang mematikan yang hidup dan menghidupkan yang mati di suatu hari nanti...
yang maha bijak mengatur segala urusan dan segala ketentuan...

ehem..ehem..
lamenye x menulis..
rasa nak tulis kata2 puitis..


begitu pantas masa berlalu..
terngiang ngiang kembali hampir setahun yang lalu..
tika nama dipanggil sebagai salah satu..
walupun hanya mjadi sekelumit dan sekecimut dari kamu-kamu..


segalanya bermula..
pahit masam buah salak..(??)
manis strawberri cicah coklak..
kelat buah tak masak-masak..
kesemangatan membuak2..
ke'down'an melonjak2..
semua dirasak..

kini..hari ini..berjumpa sekali lagi.. di tempat dulu..
setelah setahun berlalu..


apakah yang telah dilakukan ..
apakah yang telah disumbangkan..
cukupkah tanggungjawab yang telah dilaksakan..
pelbagai-bagai kemungkinan bermain dimindaku kan..
insyaAllah..aku telah berusaha yang termampu atas keterbatasan..
selebihnya aku mohon maaf atas segala kekurangan..

walaupung....
aku kini mungkin tersenyum girang..
menarik nafas lega dan senang..
kerana telah selesai urusanku tersayang
namun aku perlu ingat terang-terang..
masih ada yang tertunggak sekarang...
aku perlu habiskan langkahku hingga ke penghujang(jung)..
semoga hasilnya bermanfaat pada masa akan datang..


ada diantara mereka bertanya kenapa tidak meneruskan perjuangan..
bukan telah bosan...
bukan juga soal siapa siapaan..
jauh sekali ada yang mempengaruhkan..
namun aku yang membuat pilihan..


ak yakin insyaAllah ini yang terbaik buatku..
kerana setiap manusia lebih tahu tentang diri mereka yang satu..
maaf bukan niat untuk pentingkan diriku...
walau kadang-kadang itu perlu..
aku pasti menyokong kalian selalu..
walau tidak dari dalam lingkunganmu..
ak akan terus menyokong kalian dari luar 5 batu..


sahabat2ku
yang meneruskan langkahmu..
anda kini yang menentukan hala tuju..
teruskan perjuanganmu..
biar ada yang tidak telus melihat usahamu..
jika niat murni..pasti hikmahNya menantimu..

patah tumbuh hilang bergantian..
bagi yang baru sungguh terserlah kesemangatan di wajah kalian...
pastikan ia terus kekal hingga ke akhiran..
teruskan langkah laksanakan apa yang diimpikan

resolusi dahulu terngiang-ngiang..
semasa sama-sama mula berjuang..
jangan pernah paling kebelakang..
teruskangggggggggggggggg...........(erkk..)
''Kearah Fakulti Berkebajikan Profesional dan Cemerlang!''
semoga PERSIAP terus cemerlang gemilang dan terbilang!

puisi yang tak puitis.
maka kata-kata ini
didedikasi khas buat..


Persatuan Mahasiswa/wi Fakulti Perubatan UKM (PERSIAP)


sesi 09/10..
Persiap sentiasa dihatiku..(dengan gaya)
yeah!




p/s :memerah otak cari perkataan sama dekat ujung.konon2 nak samakan perkataan terakhir bagi macam merdu..kahkah.
terserlah ketidakpuitisan.


post-AGM 09/10