Friday, February 12, 2010

rotan

bismillahirrahmanirrahim..

ade satu cerita..


di sebuah kampung tinggallah seorang budak lelaki bersama ibu ayahnya berserta kakak kakaknya.budak kecil lelaki ini,memang budak la.
namun ,pada suatu hari si budak yang masih hingusan ini telah melakukan satu kesalahan.biasalah kanak kanak main itulah main inilah.tapi penulis x sure kesalahannya apa,sebab dah long long time ago.tapi kali ini agak besar sikit kesalahannya.maka si ayahnya yang cool telah memarahinya.sebenarnya mahu menggertak sahaja.si budak kecil itu sangat takut..kerana ayahnya tidak pernah memarahinya sebelum ini...


ayah nya memegang rotan konon-konon action mahu merotan anaknya itu.si budak itu pun menangis teresak esak....betol betol menyesal la kononnya.si kakak-kakaknya dan emaknya juga berada di situ..hanya menyaksikan adegan itu.sama sama mahu mengiyakan bahawa tindakan budak kecil itu memang salah dan memang perlu mendapat hukuman.(hanya gertakan)..


si budak itu terus menangis mengangis dan menangis lagi..dalam situasi yang genting itu..cuak punya pasallah. tiba-tiba si budak kecil itu bersuara..mahu memohon maaf kepada ayahnya atas perbuatannya..dan sekaligus mengelakkannya dari kena rotan.si anak berkata sambil teresak-esak: ayah..''ayah,kita tak buat lagi... kita maafkan ayah..kita maafkan ayah..."


errk..


si kakak, dan emak budak kecil itu terkejut la..apataaah lagi si ayahnya..adakah patut sudahlah buat salah , budak kecil itu pula yang nak bagi maaf..haha..lawak sungguh budak kecil itu..namun si budak kecil itu tidak mahu mengalah..dan berkata berulang ulang kali.
supaya dirinya dimaafkan dan tidak dirotan.."kita maafkan ayah.".kita maafkan ayah..".dengan penuh pengharapan sambil menangisishk budak kecik itu memang betol2 tak realize kesalahan ayatnya itu.dalam muka serius itu..ayahnya semakin tidak tahan mahu gelak..si emak dan kakak2nya sudah berlari- lari kecil masuk kedalam bilik terkekehkekeh ketawa kerana tidak tahanpunya pasal melihat adik bungsunya yang seorang itu.akhirnya si ayah memaafkan saja anak nya itu.tak jadi kena rotan.selamatlah budak kecil itu.dalam hati budak itu bersorak keriangan...agaknyalah.


ini kisah benar.tiada yang benar melainkan yang benar benar sahaja.
budak itu sekarang sudah besar.sudah 17 tahun. didedikasi kepada budak itu.supaya kamu menjadi lebih matang sematang peningkatan usiamu.the same goes to orang yang menulis ini.


Learn as much as you can while you are young, since life becomes too busy later.

~Dana Stewart Scottreflection:1.jangan menjadi degil..nanti kena rotan2.jangan malu atau segan untuk memohon maaf dan mengaku kesalahan diri sendiri.mungkin anda akan bernasib baik seperti kes di atas.namun jangan tiru aksi di atas takut nanti sebaliknya pula yang berlaku.3. pastikan ayat anda tidak terbalik balik semasa bercakap.rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka dahulu jika khuatir.jika tidak berdiam diri sahaja.ape punya moral of the story daa...


anyway,


“Learn the past, watch the present, and create the future.”~sekadar sukasukiku~

No comments:

Post a Comment